• Author:Gertjo Tigelaar
  • Comments:Off

Boekentip: Tuned-In

Voor iedereen die met producten bezig is en terug wil naar de bron is Tuned-In verplichte kost. Het boek is uit 2008, maar omdat ik blijkbaar onder een steen heb geleefd had ik het nog niet gelezen. Niet dat het wat uitmaakt, want de inhoud is zo houdbaar als een hunebed.

Grootste_hunebed_van_Nederland

Waar het om gaat is dat je op dezelfde golflengte zit als je kopers/gebruikers. En de meeste bedrijven zitten dat niet. Want je moet steeds aan de knoppen blijven draaien om afgestemd te blijven.

Het kernprobleem: hoe word je Tuned-In?

Waar het altijd bij begint en eindigt is het probleem van je klant. Wat je ook doet, als je niet uitgaat van het probleem wat je oplost voor jouw klant dan kun je mooie dingen maken, prachtige websites optuigen en geweldige campagnes uitrollen, maar het zal je weinig baten. Voor productbedrijven is het essentieel vast te houden aan deze kern. Daarom moet iedereen binnen een productbedrijf weten welk probleem het product oplost en voor wie. De rest is eigenlijk bijzaak. Dit is wat de schrijvers Tuned-In noemen. Afgestemd zijn op de zender van je koper. En dat is een actief proces. Het is net alsof je met je auto naar Zuid-Frankrijk rijdt: je raakt het radio station waar je naar luistert steeds kwijt. Daarom zul je als je wilt blijven luisteren naar je kopers steeds actief moeten blijven afstemmen op hun zender.

tuned-in op de juiste frequentie

De stappen

Het Tuned-In proces gaat over het bouwen van een toren. Een toren die resoneert met je kopers. Je bouwt een toren van fundament tot top. De basis is het belangrijkst, en pogingen een verdieping over te slaan leiden tot een mislukking. Direct achter mijn huis staat toevallig een flinke toren, in dit geval een zendmast. Een leuk voorbeeld om verder uit te leggen waar het boek het over heeft.

Tuned-in: Gerbrandytoren

1. Vind een onopgelost probleem

Welk probleem ga je oplossen? Voor wie? Op welke markt en welk publiek ga jij je richten? Daarom is dit het begin en het einde van elke Tuned-In exercitie. Zeg maar gerust het Fundament.

2. Begrijp je Koper

Wie is je koper? Wat weet je van hem/haar? Heb je een diepgaand begrip van de wereld van jouw koper, en de problemen die hij (soms zonder het te weten) heeft? Dit is de eerste verdieping.

3. Kwantificeer de Impact

Wat is je oplossing waard? Leuk dat je een probleem oplost, maar het wordt alleen een succesvol product als je oplossing voor jouw koper het aanschaffen waard is. En dat betekent dat je er achter moet zien te komen wat niets doen kost, welke alternatieve oplossingen er zijn, en of jouw oplossing goedkoper is dan niets doen of een andere oplossing kopen.

4. Creëer Baanbrekende Ervaringen

Je kopers moeten ervaren dat je product inderdaad een oplossing is. Ze moeten er blij van worden. Als je dat voor elkaar hebt kun je verder met de volgende verdieping. Wanneer heb jij een klant voor het laatst blij zien worden van jouw product?

5. Ventileer Krachtige Ideeën

Hoe krijg je het voor elkaar om tot de verbeelding van je koper te spreken. Raak je de juiste snaar en zorg je dat je kopers begrijpen dat je het over hen hebt, en dat je hun probleem hebt opgelost? Hoe zet je een concept neer wat blijft hangen?

6. Realiseer Authentieke Connecties

Hoe vertel jij jouw publiek dat je hun probleem hebt opgelost? Of nog veel beter: hoe zorg je dat zij gaan vertellen dat jij hun probleem hebt opgelost? Nu je toren af is kun je gaan uitzenden. Maar dan wel op de frequentie van jouw publiek.

Waar het allemaal op neer komt is dat de beste zender een ontvanger is!

Het boek

tuned-in boek

Als je het boek wilt lezen: hier kun je het bestellen.

Bijna Iedereen doet het fout

Je hoeft je niet direct te schamen als je niet doet wat je zou moeten doen. Want de meesten doen het namelijk niet goed. Het is net zoiets als de zwaartekracht: iedereen heeft er last van. Wat je wel moet doen is je afvragen of je er wat aan wilt doen. En als je dat wilt, dan zou je kunnen beginnen met het lezen van dit boekje. Daarna zul je misschien inzien waarom we twee oren hebben gekregen en maar één mond……..

Als je serieus aan de slag wilt om klanten en kopers beter te begrijpen, neem dan gerust contact op met De Klantkant. Want ik vindt dat namelijk het leukste wat er is: klanten helpen hun klanten te begrijpen. Ik kom graag een uurtje naar u luisteren.

luisteren