• Author:Gertjo Tigelaar
  • Comments:Off

De tiende stap: Definieer je Kern

Onderscheidend vermogen is voor een onderneming van groot belang. Dat zit niet alleen in je product, maar ook in je DNA, dus definieer je kern! Je oplossing moet in het kader staan van je koper en het probleem dat je kopers willen oplossen. Maar je kern gaat veel meer over jezelf. Een scherp gedefinieerde kern is voor succes van groot belang. In deze stap kijk je door vooral naar jezelf en je collega’s en naar jouw onderneming. Wat heb jij nou wat een ander niet heeft? Wat kun jij nou beter, of waar heb jij een streepje voor wat door concurrenten niet zomaar nagedaan kan worden. Definieer je kern op basis van die bevindingen!

mont-saint-michel

Je doet er verstandig aan hier goed te kijken naar iets wat echt past bij jouw of bepalend is voor jou als ondernemer of bij jouw onderneming of team. Dit aspect gaat bepalend zijn voor heel veel keuzes die je gaat maken. Het is een stukje DNA van je bedrijf. Het zal vast zo zijn dat het veel te maken heeft met de reden waarom je nou juist aan de onderneming begonnen bent. Maar omdat je eerst gedwongen werd te kijken naar je markt en je kopers, en het oplossen van hun problemen is dit soort introspectie naar de achtergrond verdwenen. Nu halen we het dus weer naar boven en proberen we vast te stellen wat je kern is.

Concreet of abstract

Het vinden van je kern is wat abstracter en vager dan de meeste stappen die we tot nu toe doorlopen hebben. Je moet ondanks die abstractie wel zorgen dat je uiteindelijk heel helder en duidelijk bent over je kern. Dat het proces van het bepalen van je kern wat wollig kan zijn betekent dus niet dat je een wollige kern moet kiezen. Probeer zo concreet mogelijk te zijn.

kasteel

Een kern opstellen is niet gemakkelijk: de kern moet passen bij je propositie, je klant-segment, je team, jezelf, je doelen en je kennis en kunde. Tegelijk moet je kern een flinke tijd mee kunnen, omdat je kern het fundament gaat vormen van je bedrijf. Dit is je onderscheidende vermogen, en dat kun je niet zomaar veranderen zonder veel kosten te maken.

Interne zaak

Je kern is echt iets voor interne zaken. Het hoeft op zich niet aansprekend te zijn voor je kopers. Het zal niet de reden zijn waarom kopers jouw product willen hebben. Het is meer het WAAROM van je bedrijf dan het WAT. Natuurlijk werkt het WAAROM door in het WAT, maar je hoeft je kern niet te zien als iets waar je klanten mee gaat overtuigen. Het is dat aspect wat jou in staat stelt klanten beter te bedienen dan enig ander in jouw markt. Dit gaat over jou en hoe je de dingen doet.

vault 1

Je kern zijn de kroonjuwelen van je bedrijf

De beste vergelijking voor je kern is die van Kroonjuwelen. Deze zijn uniek, en niemand anders heeft ze. Een concurrent kan veel namaken en afkijken, maar je kern moet zoiets eigens zijn, dat dit niet door een ander kan worden gekopieerd. Als je deze kern gevonden hebt houd je eraan vast, en zorg je dat ze steeds sterker wordt.  Vergelijk je bedrijf met een kasteel. Je hebt allerlei barrières die je kasteel beschermen, zoals grachten, muren en deuren. Maar de kroonjuwelen liggen ergens in een kluis diep in het kasteel. Daar komt een concurrent pas bij als alle andere beschermingsmechanismes hebben gefaald. En zorg dan wel dat je ook gebruik maakt van je kern. Kijk er regelmatig naar, laat het de richting van je bedrijf bepalen, en investeer erin zodat die kern sterker wordt. Op die manier creëer je iets wat uniek is, en wat de kernwaarde van je bedrijf  kan gaan vormen.

Bronvermelding

Dit is een blog uit een serie blogs waarin ik  reflecteer op het boek “Disciplined Entrepreneurship” van Bill Aulet. Dit is een boek wat in 24 stappen door een groot aantal aspecten van ondernemerschap heenloopt. Ik vind het een heel geschikt boek om als raamwerk te dienen om je eerste stappen als ondernemer te zetten.