• Author:Gertjo Tigelaar
 • Comments:Off

De zesde stap: Volledige Levenscyclus Use Case

Nu je een vrij compleet beeld heb van je Eindgebruiker en je Persona kun je aan de slag met het kijken naar je product of dienst. Hoe gaat je klant je product gebruiken, maar vooral ook: hoe gaat hij het kopen, onderhouden, in gebruik nemen, en wellicht recyclen en hoe gaat hij over tot een nieuwe aanschaf. Stel daarom een use case op voor de gehele levenscyclus van je product.

use case: grasmaaien

Probeer het hele verhaal in beeld te brengen vanaf  het punt dat een gebruiker zich gaat realiseren dat hij een oplossing nodig heeft. Trek de Use Case helemaal door tot aan vervanging of afdanken. Het is een slim idee om je onderzoek te beginnen bij het in gebruik nemen van het product na aanschaf. Dat is een lekker concreet iets. Als je het gebruik goed in kaart hebt gebracht kun je gaan kijken naar wat aan de aanschaf vooraf ging. Daarna kijk je wat er na het gebruiken wellicht allemaal nog volgt.

Net als in de eerdere fasen is het van levensbelang dat je vanuit je klant blijft kijken. Een goeie use case maakt gebruik van primair markt onderzoek. Daarom moet je in gesprek gaan met je doelgroep. Het gaat er niet om wat jij denkt, maar om wat de markt denkt en doet. Voorkom dat je in de valkuil van je eigen overtuigingen en enthousiasme stapt. Wees realistisch over de levenscyclus van je product. Beter nu wat te pessimistisch dan straks moeten constateren dat je een heleboel tijd, geld en moeite hebt gestoken in een droom van vooral jezelf.

use case: broken pianokeys

Wat moet er in een Volledige Levenscyclus Use Case zitten?

Stel jezelf de volgende 10 “hoe” vragen. Hoe:

 1. stellen eindgebruikers vast dat ze een oplossing nodig hebben of iets op een andere manier kunnen doen
 2. komen ze jouw product op het spoor
 3. gaan ze analyseren of je product voldoet
 4. wordt het product aangeschaft
 5. installeert je klant het product
 6. gebruikt je klant het product
 7. wordt vastgesteld welke waarde het product toevoegt voor de kant
 8. betaald je klant voor het product
 9. wordt er ondersteuning geleverd voor het product
 10. wordt meer van het product aangeschaft en/of hoe worden product ervaringen gedeeld

Werk in beelden

use case diagram

Het is prettig als je veel beelden, diagrammen en andere grafische methoden gebruikt. Zo breng je echt in beeld brengt wat er gebeurt. Dat kan door een plaatje te maken van het hele proces.

Of je maakt meerdere plaatjes van verschillende proces stappen en de betrokken spelers. De plaatjes die dat oplevert helpen jou en je team om een beter begrip te krijgen van de dynamiek van de use case van je product of dienst. Je ontdekt welke andere partijen een rol spelen bij je product. Daardoor weet je waar je rekening mee moet houden. Je verplaatst je  in je gebruikers, en loopt virtueel met ze mee.

Op die manier krijg je inzicht in de hele wereld rond je product of dienst. Zo wordt je use case compleet. Daardoor weet je vroeg in het proces al welke problemen je zeker tegen zult gaan komen, en waar je op in moet spelen. Door een omgeving te visualiseren maak je expliciet waar je allemaal van uit gaat bij het inzetten van je product of dienst. Zodat je in beeld hebt waar je allemaal mee te maken hebt of gaat krijgen.

Bronvermelding

Dit is een blog uit een serie blogs waarin ik  reflecteer op het boek “Disciplined Entrepreneurship” van Bill Aulet. Dit is een boek wat in 24 stappen door een groot aantal aspecten van ondernemerschap heenloopt. Ik vind het een heel geschikt boek om als raamwerk te dienen om je eerste stappen als ondernemer te zetten.