• Author:Gertjo Tigelaar
  • Comments:Off

De zevende stap: Hoog Niveau Product Specificatie

Na alle voorgaande stappen die alles te maken hadden met je klant en de behoeften van je klant mag je nu eindelijk met je product bezig. Voor veel ondernemers een verademing, omdat ze zich bij hun product of technologie het meest op hun gemak voelen. Wel alvast een waarschuwing: ga niet meteen teveel in detail met je product specificatie. Het gaan nu niet om details, maar het gaat er veel meer om een concept vast te leggen waar iedereen het min of meer over eens is. En op basis van dat concept materiaal te maken wat je aan een potentiële klant kunt laten zien. Maak dus een hoog niveau product specificatie.

Maak een plaatje van je product specificatie

Het beste is het om nu een plaatje te maken van je product specificatie. Je zult merken dat er meteen discussie ontstaat als je daarmee bezig gaat. Je moet zaken vast gaan leggen, je loopt tegen aannames en onduidelijkheden aan en je krijgt  gesprekken binnen je team en wellicht met je afnemers over wat je precies bedoeld en wat zij daar precies aan hebben. En zoals je inmiddels wel gewend bent: zorg ervoor dat je blijft kijken vanuit de toegevoegde waarde die het product heeft voor je klant. Dus niet concentreren op de lijst van functies en features, maar concentreren op de toegevoegde waarde voor de gebruikers. Je kunt perfect terugvallen op je buyer persona profiel en je full life cycle use case uit de vorige 2 stappen. Probeer de klantgerichte blik vast te houden!

Een beeld zegt meer dan duizend woorden

Je kent deze uitspraak vast, en deze is dubbel waar bij product ontwikkelingstrajecten. Of het nu gaat om software of om hardware, het in beeld brengen van je idee gaat je zoveel meer duidelijkheid geven dan woorden ooit kunnen. Een product bestaat immers ook niet uit woorden.

Product specificatie: high level product 1

 

Maakt schetsen, tekeningen, schema’s, gebruik tools voor storyboards en om de flow van informatie duidelijk te maken (zoals Balsamiq). Probeer niet te bezwijken voor de druk om de details in te duiken, maar probeer het hele product in beeld te houden. En schuw zelf de pen of het potlood niet! Ook al ben je misschien niet meteen Rembrandt, je kunt met een paar schetsen zoveel meer begrijpen en communiceren over producten dan in je hoofd of met woorden dat je in de eerste plaats jezelf, en direct daarna je team en je klanten een groot plezier doet. En dan zijn er vast mensen te vinden die van jouw schetsjes een mooi plaatje kunnen maken.

Maak een Brochure

Als je een goed beeld hebt van je product specificatie, dan kun je gaan checken of je klantgericht genoeg bent geweest door een brochure te ontwikkelen van je product. Je moet in klant termen en in klantwaarden gaan beschrijven wat je product oplevert. Je schrijft deze brochure voor je persona, en je slaat 2 vliegen in 1 klap: je dwingt jezelf om vanuit klant perspectief naar je product te blijven kijken en je hebt meteen een mooi stuk materiaal om feedback op te vragen van potentiële klanten. De brochure zorgt er als het ware voor dat je de blik naar buiten gericht houdt, in plaats van naar binnen.

Product specificatie: high level product 3

Maak (nog) geen prototype

Het is natuurlijk heel aantrekkelijk om nu lekker aan de slag te gaan met een prototype of een beta versie. Toch doe je er verstandig aan nog even je enthousiasme te beteugelen. Je krijgt bij een prototype teveel hechting aan bepaalde ideeën en concepten. Je zet jezelf dus al teveel vast in een bepaalde richting. Dat hoeft helemaal niet. Bovendien kost een prototype of beta maken veel tijd en geld. Die resources kun je op dit moment in het proces echt beter besteden. En bovendien is een plaatje maken van je product al lastig genoeg.

Wat je nu maakt is vooral om nog beter helder te krijgen waar je nou eigenlijk mee bezig bent. Zowel voor je jezelf als je team en je klanten. Deze stap is wel een convergente stap, in de zin dat je afbakent wat je product is. Tegelijk is het nog lang niet de laatste stap, je wilt nog ruimte houden voor alternatieven.

Hier de balans vinden is natuurlijk weer een kunst op zich. Check daarom bij jezelf in ieder geval of je nog voldoende opties open houdt. Maar zorg ook dat je tegelijk een stuk meer helderheid creëerd voor alle betrokkenen. Dus pak die potloden of die pen en maak die plaat!

Zelf een product idee? Bereken dan voor je aan de slag gaat eerst je Totaal Aanspreekbare Markt omvang! Download hier onze gratis Calculator tool!

download button

Bronvermelding

Dit is een blog uit een serie blogs waarin ik  reflecteer op het boek “Disciplined Entrepreneurship” van Bill Aulet. Dit is een boek wat in 24 stappen door een groot aantal aspecten van ondernemerschap heenloopt. Ik vind het een heel geschikt boek om als raamwerk te dienen om je eerste stappen als ondernemer te zetten.